بحران کبالت و باتری خودروهای الکتریکی

کبالت در خودروهای الکتریکی

بازار خودروهای الکتریکی پر رونق است و قطعاتی که از آن‌ها در وسایل نقلیه الکتریکی استفاده می‌شود، روزبه‌روز در حال توسعه هستند. در حالی که ما این مسأله را می‌دانیم، این امر تولیدکنندگان را از توسعه مدل‌های بیشتر باز نمی‌دارد. تقاضا برای فلزات کاربردی مثل کبالت، سرب، نیکل، و مس، در خودروهای الکتریکی، روز به روز در حال افزایش است، و در نتیجه این منابع را در معرض خطر قرار می‌دهد. از میان این فلزات، کاربرد کبالت در خودروهای الکتریکی بسیار بیشتر است، و در نتیجه بیش از سایر فلزات در معرض بحران قرار دارد.

هر ساله استفاده از باتری در صنایع مختلف افزایش پیدا می کند، در چند سال پیش تنها یکی دو تولید کننده خودروی الکتریکی بصورت جدی وجود داشت اما در حال حاضر شرکتهای بزرگ خودروسازی مثل مرسدس بنز و بی ام دبلیو نقشه راه تولید محصولات خود را بر پایه خودرو های الکتریکی بنا کرده اند و شاید تا چند سال آینده اثری از خودروهای بنزینی وجود نداشته باشد.

در همین مسیر با توجه به افزایش تقاضای روز افزون انرژی در جهان، موتورسیلکت ها و دوچرخه ها هم به سمت استفاده از باتری حرکت می کنند، همچنین با توجه به افزایش مصرف برق استفاده از تجهیزات برق اضطراری و یو پی اس نیز هر ساله افزایش پیدا می کند که تمام این صنایع برپایه باتری ها رشد خواهند کرد. و اینجاست که نقش باتری ها در آینده بشر بسیار پررنگ از قبل خواهند بود، چه باتری های یو پی اس و چه باتری های سیستمهای خورشیدی و یا ماشین های برقی از فلزات مشابهی مثل سرب، نیکل و کبالت استفاده می کنند که علاوه بر اثرات زیست محیطی که استخراج و تولید این محصولات دارند، محدودیت عرضه نیز وجود دارد. در این مقاله از یو پی اس کاران قصد داریم به بررسی فلز کبالت و استفاد آن در باتری خودروهای برقی بپردازیم.

رونق اقتصادی خودروهای الکتریکی در سراسر جهان

  • فروش اتوبوس‌های الکتریکی در چین، رو به افزایش است. این کشور اخیرا اولین ناوگان دریایی الکتریکی در جهان را ایجاد کرده است.
  • نروژ نخستین کشتی الکتریکی با پسماند صفر را تولید کرده، و اولین ناحیه دریایی با پسماند صفر نیز، در همین کشور ایجاد شده است.
  • انگلستان، شاهد افزایش چشمگیر استفاده از اتوبوس‌های برقی، به‌ عنوان وسیله‌ای برای حمل و نقل عمومی بوده است. این اتوبوس‌ها نه تنها با هدف کاهش پسماند مطابقت دارند، به یکی از راه‌های اصلی برای سفر نیز تبدیل شده‌اند. به‌علاوه، همانطور که عنوان کردیم، تولید و عرضه هواپیماهای الکتریکی نیز در حال رشد هستند.

فروش خودروهای الکتریکی همچنان در حال افزایش است

طبق پیش‌بینی بلومبرگ، انتظار می‌رود فروش خودروهای الکتریکی تا سال 2025 به 11 میلیون، و تا سال 2030، به 30 میلیون برسد. هم‌چنین انتظار می‌رود این مقدار تا سال 2040 ، به 60 میلیون خودرو برسد. به‌علاوه، آن‌ها پیش‌بینی کرده‌اند که تا سال 2030، فروش اتوبوس‌های الکتریکی، 84% از سهم بازار را به خود اختصاص خواهد داد.

در سال 2017، فروش خودروهای الکتریکی به 1.2 میلیون رسید و 1.4% از سهم بازار را به خود اختصاص داد. تنها چند سال قبل‌تر، این فروش بسیار ناچیز بود. این رشد، باعث افزایش 4 برابری قیمت فلز کبالت شده، و در نتیجه منجر به پدیده‌ای با عنوان “بحران کبالت” در جهان گردیده است.

با توجه به کاربرد کبالت در خودروهای الکتریکی، و از طرفی توسعه روزافزون خودروهای برقی، تولید کبالت طی 2 سال گذشته، بیش از 3 برابر شده است. به‌منظور جلوگیری از افزایش چشمگیر قیمت‌ها، سرمایه‌گذاری‌های عمده در معادن کبالت ضروری می‌باشد. در واقع، تلاش‌هایی در راستای توسعه معادن این فلز ارزشمند صورت گرفته، و تلاش‌هایی نیز به‌منظور کاهش میزان استفاده از کبالت، در باتری‌های قابل شارژ، انجام شده است.

صرف‌نظر از این ارقام، کبالت سهم کوچکی از بازار دارد، چرا که تنها 50% از کبالت در باتری‌ خودروهای الکتریکی استفاده می‌شود. طبق گفته  Cobalt Blue Holdings Ltd.، یک باتری خودروی الکتریکی استاندارد، شامل 15 کیلوگرم کبالت می‌باشد. یک لپتاپ به 33 گرم، و یک گوشی هوشمند به 6 گرم کبالت نیاز دارد. دسترس‌پذیری کبالت به جمهوری دموکراتیک کنگو محدود می‌شود، به‌طوری که 65% کبالت مورد استفاده در صنایع مختلف،در این کشور استخراج می‌شود. اوضاع آشفته کشور کنگو به لحاظ اجتماعی و سیاسی، دسترس‌پذیری آن را، در معرض سؤال قرار می‌دهد.

استخراج کبالت در خارج از کنگو

کمپانی‌هایی مانند Clean TeQ Holding Ltd.، در حال توسعه یک پروژه 680 میلیون دلاری کبالت، نیکل، و اسکاندیوم، در سیدنی استرالیا است. به‌طور بالقوه، بیش از 370 اکتشاف توسعه‌ نیافته و ده‌ها پروژه دارای ظرفیت بالا در خارج از کنگو وجود دارد، که انتظار می‌رود تا سال 2023 استخراج از این پروژه ها تسریع پیدا کند.

علاوه بر بازار رقابتی کبالت، کشور کنگو در معادن خود مسائل حقوق بشری مختلفی نیز مواجه است. این کشور تحت فشار است تا تعداد معادن خود را محدود کند، و این محدودیت شامل معادن کبالت نیز می‌شود. طبق گزارش سازمان عفو بین‌الملل در سال 2016، استخراج کبالت یکی از مشاغل رایج برای کودکان کار در کشور کنگو است. در سال 2014، Tesla Motors Inc – که یکی از بزرگ‌ترین خریداران و مصرف‌کنندگان کبالت می‌باشد – به‌دلیل نگرانی‌های زنجیره تأمین ، این فلز را تنها از معادن آمریکای شمالی تأمین کرد. با وجود این‌که احتمالا کنگو همچنان تأمین‌کننده اصلی کبالت باقی می‌ماند، سهم بازار آن در نتیجه توسعه‌های خارجی کاهش خواهد یافت.

جمع بندی

در حال حاضر در شروع عصری هستیم که باتری ها حرف اول را در صنایع بزرگ خواهند زد و شرکتهایی مثل تسلا در واقع شرکت باتری سازی هستند زیرا در خودرو های برقی و بزودی در هواپیما و یا دوچرخه های برقی حرف اول را تکنولوژی باتری خواهد زد، در این میان تکنولوژی های تجاری شده باتری مثل باتری های AGM و یا باتری های دیپ سایکل، تکنولوژی های قدیمی محسوب می شوند و اکثر شرکتهای بزرگ در حال سرمایه گذاری در بخش R&D و یا تحقیق و توسعه خود برای تولید باتری هایی با وزن کمتر و قابلیت ذخیره سازی انرژی بیشتر هستند تا بتوانند جوابگوی این حجم از تقاضا بازار برای باتری و همچنین منابع محدود فلزات باشند.

یو پی اس کاران

یو پی اس کاران

فروشگاه تخصصی یو پی اس UPS و باتری یو پی اس

مشاور شما در خرید انواع یو پی اس
از جدیدترین محصولات و مطالب تخصصی در حوزه برق و تکنولوژی روز مطلع شوید

کارشناسان ما در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما خواهند بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *