بیمارستان ها دارای تجهیزات و زیرساخت های پیچیده ای هستند که برای ادامه کارهای روزمره و بصورت بیست و چهار ساعته یک منبع تغذیه ثابت و بدون قطعی مثل UPS یو پی اس نیاز دارند. در بیمارستان ها در صورت قطعی برق، سیستم ها و تجهیزات مهمی ممکن است خاموش شوند که برای زنده ماندن بیماران مورد استفاده قرار می گیرند، نقشه های طراحی سیستم برق در بیمارستان ها از جمله پیچیده ترین نقشه های برقی در بین تمام ساختمان ها هستند زیرا در اتاق های مختلف چندین لاین جداگانه برای برق شهری و برق ژنراتور اضطراری و همچنین یو پی اس وجود دارد.

 در زمان قطعی برق دیزل ژنراتور اضطراری بیمارستان روشن شده و بصورت اتوماتیک شروع به کار می کند اما تامین برق توسط ژنراتور اضطراری بطور متوسط چندین دقیقه طول می کشد و همچنین در این زمان کلیه تجهیزات برقی و مصرف کننده های مهم خاموش می شوند. خاموش شدن تجهیزات پزشکی ای که در اتاق عمل یا ICU مورد استفاده قرار می گیرند حتی برای چند لحظه ممکن است خطرات جانی برای بیماران در بیمارستان ها در بر داشته باشد. 

بخصوص در زمانی که با همه گیری بیماری کرونا روبرو بودیم و شمار زیادی از بیماران در بیمارستان های سراسر جهان به ونتیلاتور ها Ventilator و دستگاه های مراقبت تنفسی در هر لحظه نیاز داشتند. قطع شدن تجهیزات تنفسی برای بیمارانی که درگیر بیماریهای تنفسی هستند درست همانند قطع کردن تنفس خواهد بود. 

یکی از موثرترین روش هایی که بیمارستان های سراسر جهان برای تامین برق پایدار و بدون نوسان استفاده از یو پی اس در کنار دیزل ژنراتور است که در مقاله چرا در کنار ژنراتور باید از یو پی اس استفاده کنیم مفصل به این موضوع پرداخته ایم و لزوم استفاده از یو پی ای را حتی در محل هایی که دارای تامین برق اضطراری از طریق دیزل ژنراتور هستند شرح داده ایم. 

اهمیت وجود منبع تغذیه بدون وقفه یا یو پی اس در بیمارستان ها

علاوه بر ضرورت حیاتی وجود جریان برق بدون قطعی در تجهیزات مهم مانند ونتیلاتور، دستگاه های بیهوشی و تجهیزات اتاق عمل بیمارستان ها، یو پی اس می تواند کارایی سیستم های الکتریکی را در کل بیمارستان تضمین کنند و به پزشک ها و پرستار ها کمک کند تا خدمات حیاتی به بیماران را در شرایط اضطراری و قطع شدن برق شبکه همچنان ارائه کنند.

یو پی اس ها با کمک باتری های خود که باتری یو پی اس نامیده می شوند امکان تامین برق 220 ولت و بدون نوسان را در هر لحظه فراهم می کنند بنابراین نگهداری صحیح باتری یو پی اس می تواند به قابل اطمینان بودن و کارکرد صحیح سیستم برق اضطراری بیمارستان کمک شایانی کند. از آنجایی که مراکز درمانی و بیمارستانی از مصرف کنندگان عمده تجهیزات برق اضطراری (یو پی اس و انواع باتری UPS) هستند در هر سال به تعداد زیادی باتری جدید نیاز داشته و هر ساله تعداد زیادی نیز باتری فرسوده تولید می کنند که نیاز به بازیافت دارند. در این مورد مقاله ای با عنوان معضلات باتری یو پی اس در بیمارستان ها در سایت یو پی اس کاران نوشته شده که پیشنهاد می کنیم آنرا نیز مطالعه کنید. 

با توجه به تعداد زیاد یو پی اس در بیمارستان ها بحث تعمیر و نگهداری یو پی اس ها همواره برای دست اندرکاران بیمارستان ها در تهران و در سراسر کشور مطرح بوده است. بسیاری از بیمارستان های بزرگ و مراکز درمانی در سراسر کشور تعمیر و نگهداری دستگاه های یو پی اس خود را به پیمانکار تعمیر و نگهداری می سپارند و به این صورت عمل می کنند که هزینه تعمیر و نگهداری از کل یو پی اس های یک یا چند بیمارستان و مرکز خود را بصورت سالیانه با مبلغی به شرکتی در این زمینه واگذار می کنند. 

سیستم های مرکزی یو پی اس که شامل دستگاه های یو پی اس توان بالا مثل یو پی اس 60 کاوا و یو پی اس 120 کاوا است، به مراتب هزینه تعمیر و نگهداری کمتری نسبت به نصب تعداد بیشتری یو پی اس کوچکتر مثلا یک کاوا یا سه کاوا خواهد داشت. یک سیستم یو پی اس مرکزی می تواند هزینه ها را هم در کاربری و هم در تعمیر و نگهداری کاهش داده و با کاهش میزان زمان توقف و قطع سیستم، سرمایه گذاری قابل توجه اولیه را توجیه کند.

یکی از موثرترین روش هایی که بیمارستان ها می توانند منبع تغذیه ثابت و مطمئن را تضمین کنند ، نصب سیستم متناوب منبع تغذیه بدون وقفه یا همان یو پی اس است.

ups for hospitals3

خطرات سیستم های برق اضطراری بیمارستان

حوادث غیرمترقبه مانند زلزله، سیل و طوفان می تواند باعث قطع غیرمنتظره برق در بیمارستان ها شود. این از دست دادن برق، حتی لحظه ای، می تواند تأثیر مستقیمی بر روی عملکرد بیمارستان داشته باشد.

بیمارانی که برای زنده ماندن به عملکرد مناسب تجهیزات پزشکی بیمارستان وابسته هستند، در صورت قطع برق در معرض خطر مستقیم قرار دارند. بعضی از تجهیزات پزشکی مانند ونتیلاتورها و تجهیزات اتاق عمل برای حفظ سلامت و جان بیماران باید دائم در حال کار باشند.

از طریق تجهیزات بیمارستانی، کادر پزشکی باید بیماران را تحت نظر داشته و ارتباط شان را با سایر بخش های بیمارستان حفظ کنند. در صورت قطعی برق، بیشتر این تجهیزات از کار افتاده و تا زمان تامین برق توسط ژنراتورها، خاموش خواهند شد. 

در بیمارستان ها در هنگام قطع لحظه ای برق، اطلاعات مهم بیماران، روشنایی های اضطراری ، علائم راهنمای داخلی مثل علامت های خروج و سیستم های امنیتی، در معرض خطر قرار می گیرند. هرگونه وقفه در این خدمات ، صرف نظر از موقتی بودن ، می تواند بر عملکرد کل بیمارستان تأثیر بگذارد.